Приватний нотаріус Київ, нотаріус без вихідних, приватний нотаріус Солом'янська площа. Договір. Довіреність. Заповіт. Оформлення права власності на нерухоме майно. Нотаріус Франчук І. А.
Приватний нотаріус Київ: (098)325-51-15 - Реєстрація права власності на нерухоме майно за новими правилами у Київського нотаріуса Франчук І. А.

 

 

 

 

Українська версія сайту

Головна сторінка

E-mail нотаріуса: franchuk.notary@gmail.com

 

ПОСЛУГИ НОТАРІУСА З РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО В КИЄВІ

   Згідно діючого законодавства України операції з нерухомістю підлягають нотаріальному посвідченню. Тобто договори купівлі-продажу нерухомості, договори дарування чи обміну нерухомості повинні бути нотаріально посвідчені. Вчинення нотаріальних дій відповідно до чинного законодавства України здійснюється уповноваженими на це особами – нотаріусами. Окрім прав щодо посвідчення договорів з нерухомістю, якими наділені нотаріуси, з 1 січня 2013 року, у зв’язку зі змінами у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно, нотаріуси наділені статусом спеціальних суб’єктів, які здійснюють функції державного реєстратора в порядку визначеному Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

   Таким чином, з 1 січня 2013 року діє спрощена процедура реєстрації прав на нерухомість, і відтепер громадяни, у разі укладення договорів щодо відчуження нерухомості, звертаються до нотаріуса за послугою щодо державної реєстрації права власності на придбану нерухомість.

НОВІ ПРАВИЛА РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

   Новації у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно покликані спростити процедуру переоформлення нерухомості з одного власника та іншого. Так, до 1 січня 2013 року для того, щоб оформити, наприклад, договір купівлі-продажу квартири продавцю потрібно було спочатку звернутися до БТІ, щоб провести технічну інвентаризацію квартири та отримати Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно. Також до 1 січня 2013 року продавець для посвідчення договору купівлі-продажу квартири надавав нотаріусу правовстановлюючий документ на квартиру (наприклад договір купівлі-продажу квартири, свідоцтво про право власності на квартиру, договір дарування квартири, свідоцтво про право на спадщину тощо), новий технічний паспорт, виготовлений у результаті проведення технічної інвентаризації квартири, та Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, який, до речі, мав строк дії – 3 місяці. Після посвідчення договору купівлі-продажу квартири, покупцю потрібно було знову звертатися до БТІ для проведення державної реєстрації його права власності на придбану квартиру. З 1 січня 2013 року для здійснення операцій з купівлі-продажу квартири особам потрібно звертатися виключно до нотаріуса. Так, нотаріус на даний час самостійно перевіряє належність продавцю квартири на праві власності в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, який раніше вели бюро технічної інвентаризації, здійснює державну реєстрацію права власності на квартиру за продавцем в новому Державному реєстрі прав на нерухоме майно, посвідчує договір купівлі-продажу квартири та на підставі цього договору проводить державну перереєстрацію права власності на квартиру за покупцем у новому реєстрі. У той же час, великою зручністю та перевагою для клієнтів є те, що всі ці дії нотаріус здійснює в один день. Часові проміжки з переоформлення нерухомості з продавця на покупця від одного місяця, як це було до 01 січня 2013 року, скоротилися до 1 дня. Оформивши договір купівлі-продажу квартири у нотаріуса, новий власник разом з договором отримує від нотаріуса Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на придбану квартиру за покупцем.

   Окрім того, проводити технічну інвентаризацію квартири перед її продажем та виготовляти новий технічний паспорт на квартиру на даний час не потрібно. Провести нову технічну інвентаризацію квартири продавець та покупець можуть на власний розсуд за спільною домовленістю, це їх право, а не обов’язок. Хоча, перед купівлею квартири нотаріус радить сторонам, тобто продавцю та покупцю, провести технічну інвентаризацію квартири, щоб перевірити чи не було незаконних та самовільних перепланувань та реконструкцій, адже після посвідчення договору купівлі-продажу, якщо майном (квартирою) буде завдана шкода третім особам, відповідальність за це буде нести вже новий власник.

   Таким чином, новий порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, у якому тепер безпосередню участь бере нотаріус, покликаний забезпечити охорону та захист інтересів власників нерухомості шляхом створення додаткових гарантій для них. Нова система державної реєстрації прав на нерухоме майно спрямована на мінімізацію шахрайських схем незаконної реєстрації права власності на нерухомість. Лише зареєстровані права на нерухомість у новому Державному реєстрі прав на нерухоме майно мають юридичну силу перед третіми особами, а зареєструвати право власності на нерухомість може лише особа, якій воно дійсно належить на підставі документів, що відповідають вимогам законодавства України. У той же час, якщо особа не має наміру відчужувати нерухомість (продавати, подарувати) обов’язку реєструвати право власності на нерухомість у новому реєстрі не має потреби. На право власності особи на нерухомість ця реєстрація не впливає. Водночас, така реєстрація є обов’язковою, якщо відбувається відчуження (продаж, дарування) нерухомості, без цієї реєстрації нотаріус не вправі посвідчити договір.

ПРИВАТНИЙ НОТАРІУС ТА ОФОРМЛЕННЯ НЕРУХОМОСТІ

   Приватний нотаріус Франчук Ірина Анатоліївна посвідчує договори купівлі-продажу, дарування нерухомості та здійснює державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, у зв’язку з посвідчення таких договорів. Нотаріус пропонує оперативне обслуговування клієнтів з цих питань по доступній ціні і у зручний для клієнтів час. Консультація нотаріуса щодо посвідчення договорів купівлі-продажу та дарування нерухомості є безкоштовною, у той же час щодо інших послуг діє гнучка система знижок. Для постійних клієнтів діє найбільш вигідна цінова пропозиція.

   Варто зазначити, що окрім посвідчення договорів купівлі-продажу та дарування нерухомості, приватний нотаріус Франчук Ірина Анатоліївна також посвідчує попередні договори купівлі-продажу нерухомості (договори завдатку). Укладення таких договорів сприяє досягненню остаточної домовленості між покупцем та продавцем. Підписуючи попередній договір, сторони узгоджують основні умови купівлі-продажу квартири, а саме: ціну, строки укладення основного договору, зняття з реєстраційного обліку зареєстрованих у квартирі осіб, звільнення квартири від речей третіх осіб, збір та підготовка документів для укладення основного договору, розподіл витрат між покупцем та продавцем при посвідченні основного договору та ін. Як правило, згідно умов попереднього договору купівлі-продажу квартири майбутній покупець передає майбутньому продавцеві на підтвердження дійсних намірів про наступне укладання основного договору купівлі-продажу квартири грошові кошти, які розцінюються як забезпечувальний платіж, та зараховуються в рахунок суми основного договору. У разі, якщо покупець відмовиться від укладення основного договору, передані грошові кошти за попереднім договором залишаються у продавця, якщо ж навпаки, продавець відмовляється від укладення основного договору купівлі-продажу квартири, він зобов’язаний повернути покупцеві гроші, які він отримав за попереднім договором у подвійному розмірі.

   Слід зазначити, що згідно статті 635 Цивільного кодексу України попередній договір купівлі-продажу квартири повинен бути письмовим та обов’язково підлягає нотаріальному посвідченню, як і основний договір купівлі-продажу квартири. Як показує практика, нотаріальне посвідчення таких попередніх договорів дисциплінує сторін та сприяє укладенню основних договорів купівлі-продажу квартири.

   Насамкінець слід зазначити, що нотаріальна контора Франчук Ірини Анатоліївни має зручне місце розташування у Києві на Солом’янській площі. Дістатися до нотаріальної контори без ускладнень можна з будь-якого району міста Києва як громадським, так і приватним транспортом. Біля нотаріальної контори розміщено багато банків, що є додатковою зручністю для клієнтів, коли необхідно сплатити офіційні платежі до державного бюджету, пов’язані з вчиненням нотаріальних дій. Нотаріальна контора приватного нотаріуса Франчук Ірини Анатоліївни поєднує якісні послуги з оптимальними цінами, а також зручним сервісом!

 

Ми робимо все, щоб звернувшись до нас вперше, Ви стали нашим постійним клієнтом!